Afwijzing als kind geeft levenslang, totdat... (persoonlijk verhaal)
Afwijzing als kind geeft levenslang, totdat... (persoonlijk verhaal)
01 augustus 2023 
1 min. leestijd

Afwijzing als kind geeft levenslang, totdat... (persoonlijk verhaal)

Jeugdtrauma: de Musical van Groep 8 als Vormende Ervaring

Het Verwachtingsvolle Decor van Groep 8

De musical in groep 8. Wat een herinnering. Het was de tijd van anticiperende blikken en zenuwachtig gefluister terwijl we in spanning afwachtten wat ons lot zou zijn in de aankomende productie. Als een kind dat niet precies het populairste was - je weet wel, het boekenwurm type, onhandig en een doelwit voor pesterijen - was de hoop op een belangrijke rol misschien wat idealistisch. Maar een kind mag hopen, toch? Ik zag het als dé kans om mijn klasgenoten te laten zien wat ik in mijn mars had.

Een Bittere Pil

Toen de rook van de rolverdeling opgetrokken was, bleef ik achter met een teleurstellende realiteit. Geen hoofdrol voor mij, geen bijrol, zelfs als figurant was er eigenlijk geen plaats. Ik voelde de zwaarte van afwijzing als lood in mijn schoenen. Mijn ouders zouden me niet kunnen zien schitteren. Mijn plek zou in het achtergrondkoor zijn, een naamloze deelnemer in het grote spektakel van de musical.

En toen... de genadeklap

Terwijl ik mezelf bijeenraapte en probeerde om te gaan met de teleurstelling, begonnen de repetities. Na het inzetten van de eerste noten, wees de meester me aan en zei: "Waarom ga jij niet achteraan staan en doe maar alsof je meezingt?" De woorden kwamen aan als een mokerslag. Binnen de muren van wat een veilige leeromgeving zou moeten zijn, werd de fundering gelegd voor een patroon dat me lang zou achtervolgen. Ik leerde mezelf onzichtbaar te maken, geen aandacht te trekken en vooral niet op te vallen.

De Onzichtbare Sporen van Afwijzing

Deze ervaring heeft enorme impact op mij gehad. Lang heb ik het niet begrepen. Het heeft angst voor afwijzing gezaaid en me doen terugschrikken voor risico's die mogelijk tot teleurstelling kunnen leiden. Ik deed alles om het risico op afwijzing te voorkomen. Bij belangrijke vergadering was ik opeens ziek, op kritische momenten trok ik me terug en hield ik mijn mond. Dit werd mijn overlevingsmechanisme alles om de pijn van een nieuwe afwijzing te voorkomen.

De Kracht van Reflectie

Nu ik terugkijk op die tijd, besef ik de kracht van het overstijgen van deze beperkende overtuigingen. Alles komt op je pad om jouw lessen te leren. Mijn les... afwijzing definieert mij niet. Het is de reactie op de afwijzing die de reis vormt. Vind de moed om in de schijnwerpers te stappen, zelfs wanneer afwijzing een mogelijkheid is. Het gaat erom je ware potentieel te omarmen, ongeacht de rollen die je zijn toebedeeld.

Herkenning en Overwinning: Een Oproep tot Delen

Ik nodig je uit om jouw ervaringen te delen. Welke patronen uit je jeugd belemmeren je nog steeds? Welke beperkende overtuigingen heb jij overwonnen? Deel je verhaal in de reacties. Laten we elkaar inspireren tot groei en transformatie. Want we zijn zoveel meer dan de rollen die we in het verleden hebben gespeeld.

Over de schrijver
Reactie plaatsen