Wat doe je aan Jaloezie of Verlatingsangst?
Wat doe je aan Jaloezie?
31 juli 2023 
4 min. leestijd

Wat doe je aan Jaloezie?

Wat kun je doen als je jaloers bent?

Hoe herken je jaloezie?

Heb je ooit dat loodzware gevoel van verlatenheid ervaren, terwijl je nerveus naar een leeg scherm van je telefoon tuurt, uren nadat je een bericht hebt verzonden? Of lig je soms wakker als je partner op stap is met vrienden of collega's, terwijl negatieve gedachten door je hoofd spoken naarmate het later wordt? Het negatieve gefluister in je hoofd wordt sterker: "Wat als hij een leukere vrouw is tegengekomen, gaat hij soms met haar mee?". Je weet het bijna zeker "Ze ligt in bed met een andere man, ze gaat vreemd en liegt tegen me"
Herken je die pijn? Dit ongemak komt vaak voort uit verlatingsangst, die diep geworteld kan zijn in de vezels van oude trauma's.

Het effect van kleine gebeurtenissen uit de kindertijd

Vaak denken we bij het woord 'trauma' aan ernstige, schokkende gebeurtenissen. Echter, trauma kan ook voortkomen uit kleinere, maar nog steeds ingrijpende ervaringen in onze kindertijd. Deze 'kleine trauma's' kunnen bestaan uit ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen of omstandigheden, zoals consistent genegeerd worden door een ouder, onvoldoende aandacht krijgen, of onvermogen om aan emotionele behoeften te voldoen. Zelfs een eenmalige gebeurtenis als een vechtpartij op straat, een ongeluk met je fiets of per ongeluk opgesloten in de kast kunnen een groots effect hebben. Hoewel deze ervaringen misschien niet zo dramatisch lijken als andere vormen van trauma, kunnen ze net zo schadelijk zijn voor onze emotionele gezondheid en ontwikkeling.

Zelfs de kleinste gebeurtenissen kunnen diepe wonden slaan in jouw jonge, ontvankelijke geest. Denk aan die ene keer dat je moeder je vergat op te halen van school, of die keer dat je vader niet kwam opdagen bij jouw toneelvoorstelling. In de kindertijd zijn we bijzonder gevoelig voor onze omgeving en de mensen om ons heen. Wanneer we herhaaldelijk negatieve ervaringen hebben met degenen die voor ons zouden moeten zorgen, kan dit diepe sporen nalaten in ons gevoel van veiligheid en eigenwaarde. We kunnen leren om onszelf te zien als onwaardig, onbelangrijk, of ongeliefd, en we kunnen leren om de wereld te zien als een onveilige plaats waar we altijd op onze hoede moeten zijn. Deze overtuigingen en angsten kunnen diep geworteld raken in ons onderbewustzijn, waar ze de basis vormen allerlei angsten en niet helpende overtuigingen wat kan leiden tot verlatingsangst.

Deze 'kleine trauma's' installeren ook triggers in ons systeem. Een trigger geeft een specifieke, vaak intense, emotionele reactie op een gebeurtenis. Vaak begrijp je zelf niet waar jouw ongekend heftige reactie vandaan komt, een teken dat dit van buiten je bewuste controle ontstaat. De triggers bestaan uit situaties die ons, bewust of onbewust, herinneren aan de pijnlijke ervaringen uit ons verleden. Wanneer deze triggers worden geactiveerd, kunnen ze intense gevoelens van angst en onveiligheid oproepen, evenals gedragingen zoals extreme jaloezie.

Jaloezie en verlatingsangst: een verbonden duo

Jaloezie is een emotie die velen van ons wel eens hebben ervaren. Het kan voortkomen uit een scala aan scenario's, zoals het vermoeden van ontrouw in een romantische relatie, het gevoel dat een collega oneerlijk wordt voorgetrokken, of zelfs competitiegevoelens tussen broers en zussen. Hoewel een zekere mate van jaloezie normaal en zelfs gezond kan zijn, kan het problematisch worden als het excessief of onbeheersbaar is. In zulke gevallen wordt het vaak gekoppeld aan diepere problemen, zoals verlatingsangst.

Jaloezie: een masker voor angst

Jaloezie kan in vele vormen voorkomen, maar in de kern is het een reactie op een bedreiging van iets dat we waardevol vinden. Bij extreme jaloezie kan dit gevoel van bedreiging echter disproportioneel zijn ten opzichte van de realiteit. Dit kan voortkomen uit onzekerheden en angsten die vaak geworteld zijn in vroegere ervaringen, overtuigingen en zowel grote als kleine trauma's.. Een veelvoorkomende bron van dergelijke angsten is verlatingsangst. Mensen met verlatingsangst leven vaak met een diepgeworteld gevoel van onveiligheid en een angst om verlaten te worden door degenen van wie ze houden.

De verbinding tussen jaloezie en verlatingsangst

In dit licht kan jaloezie worden gezien als een uiting van verlatingsangst. Iemand met verlatingsangst kan bijvoorbeeld overdreven jaloers worden als hun partner tijd doorbrengt met anderen, uit angst dat hun partner hen zal verlaten. Deze jaloezie kan hun gedrag en gedachten beheersen, en kan leiden tot destructief gedrag zoals obsessief controleren, beschuldigingen, en zelfs woede-uitbarstingen. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit soort gedrag vaak niet voortkomt uit een gebrek aan vertrouwen in de partner, maar eerder uit een gebrek aan vertrouwen in zichzelf en hun gevoel van veiligheid in de wereld. Daarom kunnen traditionele methoden om jaloezie aan te pakken, zoals proberen de partner te controleren of te beperken, vaak averechts werken omdat ze de onderliggende angst niet aanpakken.

De weg naar heling

Het is van cruciaal belang om te werken aan het identificeren en begrijpen van deze triggers als een onderdeel van het herstelproces. Door dit te doen, kunnen we beginnen met het losmaken van het verleden, het helen van onze wonden, en het ontwikkelen van nieuwe, gezondere manieren van omgaan met onze angsten en onzekerheden. Dit is vaak een uitdagende reis, die zeker de moeite waard is. Want aan het eind van deze reis wacht het geschenk van een veiliger, stabieler, en meer vervuld leven.

Gelukkig zijn er effectieve methoden om zowel jaloezie als verlatingsangst aan te pakken. Coach en energetisch therapeut Steven Schoorl heeft de REACTIE methode ontwikkeld, een aanpak die de onderliggende trauma's en angsten aanpakt die ten grondslag liggen aan deze gevoelens. Met behulp van psychotherapie en energiewerkmethoden zoals Emotional Freedom Technique (EFT), Touch of Matrix, Trauma Release Breathwork (TRB) en Body Remembers Trauma Therapy (BRTT), kunnen cliënten beginnen met het uitdagen van hun angsten, hun trauma's helen, en een fundament van veiligheid en stabiliteit opbouwen.

Het overwinnen van jaloezie en verlatingsangst is een dankbare taak en heel goed mogelijk. Het begint met het erkennen van je gevoelens, het begrijpen van hun oorsprong en het zoeken van de juiste hulp. Het is tijd om de angst en jaloezie achter je te laten en de vreugde van liefde en verbinding te omarmen. Je verdient het om je veilig en geliefd te voelen in je relaties, met jezelf en met anderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen